انبار عبوری

امروزه تقاضای مشتریان بسیار پیچیده شده و انتظار آنان در تحویل به موقع و سریع کالاها افزایش یافته است، از همین رو، کسب و کارها تلاش می کنند تا به سطح بالایی از انعطاف پذیری و چابکی برسند. در این زمینه، دستیابی به یک راهکار بهینه برای فرایندهای لجستیکی و توزیع، بسیار می تواند در کاهش هزینه ها و افزایش سطح رضایتمندی مشتریان کمک کند. در این راستا، انبارهای عبوری با بارگیری دوطرفه (Cross-Docking)، یکی از روش های موثر به منظور پاسخ سریع به تقاضای مشتریان با کیفیت مناسب می باشد.

کراس داکینگ به معنای “مرتب سازی فوری محصولات بدون ذخیره کردن موجودی، از محموله های ورودی به محموله های خروجی بر اساس یک مقصد نهایی” می باشد. این استراتژی لجستیکی، امروزه در اکثر شرکت های بزرگ مانند تویوتا، رنو، فروشگاه های زنجیره ای والمارت و… جهت بهبود در سرعت پاسخگویی و کاهش هزینه های لجستیکی استفاده می شود. شایان ذکر است که “Cross-Dock” یک انبار متمرکز یا یک مرکز توزیع است، که به عنوان یک گره میانی در زنجیره تامین عمل می کند. ساز و کار کراس داکینگ به این صورت است که کالاها از تامین کنندگان مختلف به وسیله ناوگان حمل و نقل به یک انبار متمرکز (کراس داک) منتقل می شوند و این کالاها متناسب با مقاصدشان بسته بندی، مرتب سازی و برچسب گذاری شده، بطوریکه در کمتر از ۲۴ ساعت باید از انبار خارج شوند. در واقع در این عمل، نگهداری موجودی به حداقل رسیده و دیگر نیازی نیست که تمام وسایل نقلیه به سمت همه مقاصد نهایی حرکت کنند، که این باعث افزایش کارایی زنجیره تامین می شود. همچنین کراس داکینگ شرایطی را فراهم می کند که بتوان از حداکثر ظرفیت کامیون ها استفاده کرد و این امر با باعث کاهش حمل و نقل ها خواهد شد.

در این راستا شرکت رابین لجستیک با ایجاد انباری مجهز و تجهیزات مناسب انبارداری، شرایط لازم برای کراس داکینگ را فراهم نموده است. کسب و کارها می توانند، به منظور توزیع سریع محصولات خود و رساندن آن در زمان مقرر به دست مشتریان، از خدمات کراس داکینگ این شرکت استفاده نمایند. از مزایای کراس داکینگ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

. کاهش فضای انبار: هرساله هزینه های زیادی جهت ایجاد فضای جدید انبارداری و ذخیره سازی کالاها صرف می شود که کراس داکینگ منجر به صرفه جویی در هزینه ها می گردد.

. کاهش هزینه های ثابت: علاوه بر فضای ذخیره سازی، هزینه های ثابت دیگری (به عنوان مثال تجهیزات، آب و برق و…) در انبارهای بزرگ وجود دارد. همچنین کاهش میزان فضای ذخیره سازی باعث کاهش هزینه های صرف شده برای روشنایی، گرمایش، تجهیزات و … می شود.

. کاهش هزینه های موجودی: ذخیره سازی، مدیریت، شمارش، ایمن سازی و بیمه موجودی کالا از جمله هزینه های نگهداری می باشد. علاوه بر این، اگر موجودی های اضافی خراب شود یا آسیب ببیند، سرمایه از دست می رود. کراس داکینگ میزان کالاهای نگهداری شده در بلند مدت را کاهش می دهد.

. کاهش حمل و نقل های داخلی: کراس داکینگ جا به جایی کالاها در اطراف و داخل انبار به صورت دستی، مرتب سازی، ذخیره سازی، چیدن و بسته بندی را به حداقل می رساند.

. بکارگیری نیروی انسانی کمتر: نیروی کار یکی از چالش برانگیزترین هزینه ها برای کنترل است. کراس داکینگ به کاهش تعداد افراد مورد نیاز برای مدیریت موجودی کالا کمک می کند و این صرفه جویی در هزینه ها می تواند در پروژه های دیگر بهبود فرآیند صرف شود.

. ارسال سریع کالا به بازار: زمان تحویل کالاها با استفاده از کراس داکینگ به شدت کاهش یافته، که این امر رضایت مندی مشتریان را به همراه خواهد داشت.

. میزان حمل و نقل کمتر: با استفاده از بهترین مسیر ممکن، وسایل حمل و نقل مسافت های کمتری را طی می کنند، بنابراین هزینه های حمل و نقل کلی کاهش خواهد یافت.

شایان ذکر است که، کراس داکینگ فرصت های قابل توجهی در صرفه جویی در هزینه ها ایجاد می کند. با این وجود، خرده فروشان، توزیع کنندگان و تولیدکنندگان نباید این روش را به عنوان یک راه علاج در نظر بگیرند. اجرای یک عملیات بارگیری دوطرفه نیاز به بررسی دقیق یک کسب و کار، سرمایه گذاری در هزینه های اولیه و تمایل به ایجاد یک روش عملیاتی استاندارد جامع دارد.